Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

The Phantom of the Opera

Het Koepeltheater in Leeuwarden wordt 11 mei omgedoopt tot een bioscoop!

Kaartverkoop aan de deur contant of pin € 12,50

Programma

  • 20:15 tot 20:45 voorprogramma met muziek uit film en musical
  • 20:45 tot 21:15 pauze
  • 21:15 tot 22:45 de Film

De feuilleton “The Phantom of the Opera” van Gaston Leroux, gepubliceerd in 1909 en 1910, is de basis geweest van vele verfilmingen en musicals. Zo maakte Rupert Julian in 1925 de beroemde film met Lon Chaney in de hoofdrol. Deze ‘stomme’ film zal gedraaid worden, begeleid op het grote orgel van het Koepeltheater.

Vincent Hensen-Oosterdijk, organist uit Appingedam, zal de film begeleiden. Vroeger was dit de normaalste zaak van de wereld, elke grote bioscoop had een pijporgel dat ook uitgerust was met wat speciale effecten. Voor die tijd was het een spannende film, maar ook nu nog geeft het de kijker een spannende ervaring.

(spoilers:) De film begint aan de start van het nieuwe operaseizoen in het Parijse Operahuis. Een mysterieuze man die bekendstaat als het spook van de opera eist dat Christine Daaé, de understudy, de hoofdrol zal krijgen in de nieuwe voorstelling. Het management besluit zich terug te trekken vanwege de dreigementen van het spook. De nieuwe managers geloven de verhalen over het spook niet. Het spook bedreigt onder andere hoofdrolspeelster Madame Carlotta zodat ze haar plaats zal afstaan aan Christine.
Het spook helpt Christine alleen maar omdat hij verliefd op haar is en eist dat zij zijn liefde beantwoord. Christine ontdekt in haar kleedkamer een geheime gang die toegang geeft tot de ondergrondse gewelven onder het gebouw. Daar houdt het spook zich schuil. Het spook stelt zich eindelijk aan Christine voor. Hij heet Erik en heeft een gruwelijk misvormd gezicht. Dat is de reden dat hij zich verborgen houdt. Nu Christine dit weet, wil het spook haar niet meer laten gaan. Christine weet het spook over te halen haar nog eenmaal de bovenwereld te laten bezoeken. Ze vlucht naar een gemaskerd bal, waar ze haar vriend Raoul alles vertelt. In jaloezie neemt het spook Raoul en diens broer gevangen wanneer deze op zoek gaan naar het spook. Daarna probeert hij met Christine te vluchten, maar wordt overmeesterd door een boze menigte in de Seine gegooid.

Er is een voorprogramma met bekende en minder bekende filmmelodieën om 20u15. Na de pauze die volgt (en wanneer het donker genoeg is) zal de film, die 1,5 uur duurt, aanvangen.

Vincent Hensen-Oosterdijk is organist, beiaardier, koordirigent en componist. Daarnaast zoekt hij graag de verbinding met andere kunstvormen. Zo heeft hij voor het Schnitgerfestival in 2017 een voorstelling ontwikkeld met theaterschool de Noorderlingen, en in 2018 begeleidde hij op twee neo-barok orgels circusvoorstellingen van jeugdcircus Santelli. Verder vond in 2018 een multi-disciplinaire rondleiding plaats in de Nicolaïkerk, in samenwerking met theaterstudenten van Minerva;
In 2023 en 2024 doet hij met shantygroep Armstrong’s Patent door oude Groninger kerken de tour ”t Schip In’. Met theatertechnicus Herman van Keulen maakte Vincent in de Nicolaïkerk van Appingedam de multimedia voorstelling VOYAGE, waarin beelden van het heelal, beelden van de aarde vanuit het heelal én de bijzondere film uit 1902 ‘La Voyage dans la Lune’ van Georges Meliès begeleid werden met klanken van het Hinsz-orgel.

mei 11 2024

Details

Datum: 11 mei
Tijd: 20:15 - 22:45
Evenement categorieën:

Locatie

Koepeltheater

Alma Tademastraat 9
Leeuwarden, Friesland 8921BT Nederland

+ Google Maps

Telefoon:

06 51 10 48 08

Bezoek de locatiewebsite

Organisator

Stichting Culturele Evenementen Koepelkerk
Telefoon: 06 51 10 48 08
E-mail:
Website: Bezoek de organisatiewebsite